Dobrú úrodu obilnín negujú slabšie výnosy ostatných plodín

13.08.2015 Bratislava

Bratislava 13. augusta (TASR) - Hoci tohtoročná úroda obilnín bude zrejme druhá najvyššia za ostatných desať rokov, suché a horúce leto nepriaznivo ovplyvní výnosy ďalších plodín ako napríklad olejnín, ale aj niektorých iných.

Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi analytik VÚB Andrej Arady, celkové ceny poľnohospodárskej prvovýroby na Slovensku budú ovplyvňovať dva protichodné faktory. Ďalší globálny pokles cien agrokomodít ťahaný opätovne dobrou úrodou vo svete bude pôsobiť na pokles cien aj v SR. Na strane druhej stoja lokálne faktory ako sucho, ktoré napáchalo škody na časti úrody mimo obilnín, čo bude tlačiť ceny hore. A tak podľa neho ostáva otázkou, ktorý z týchto faktorov preváži. S veľkou pravdepodobnosťou to skončí tak, že sa pokles cien poľnohospodárskej prvovýroby postupne zastaví a ceny budú medziročne stagnovať.

Doterajšie skúsenosti ukazujú, že zmeny finálnych cien potravín pre domácnosti na pultoch sa s trojmesačným oneskorením priamo odvíjajú od zmeny cien poľnohospodárskej prvovýroby.
 

Vyberte región